zaterdag 19 november 2022

PORTUGAL: Zout winnen in het binnenland - Olijven plukken met familie en vrienden

 Wonderen zijn de wereld nog niet uit. 

In een vallei omgeven met wijngaarden en landbouwgrond zien we op 3 km van  RIO MAIOR en op 30 km van de zee in het binnenland van Midden Portugal een zoutmijn, waar zout uit een ondergrondse bron wordt gewonnen.

Het water, ongeveer zeven keer zouter dan zeewater komt uit een put, nadat het ondergronds door een afzetting van steenzout is gegaan. Het zout wordt nog steeds op ambachtelijke wijze gewonnen en opgeslagen zoals 8 eeuwen geleden. 

De huidige waterput is volgens de traditie bij toeval ontdekt door een meisje dat enkele dieren hoedde en om haar dorst te lessen, probeerde te drinken uit een plas water die in het riet verscheen. De sterke zoute smaak was voor haar buitengewoon onaangenaam, en ze maakte daar commentaar op toen ze thuiskwam.

Door blootstelling aan zon en wind en de daaruit voortvloeiende verdamping van water, wordt het zout verkregen. 



 Na 8 dagen wordt het zout op piramides klaargezet
voor opslag in houten schuren waarvan de wanden bol staan door de druk van de zoutmassa




Overnachten:

Portugal te BAMBARRAL, rue da Antiga Passagem de Nivel N39.26523 W9.15213


OLIJVEN PLUKKEN MET FAMILIE EN VRIENDEN

In het dorp waar mijn zus verblijft wordt ieder jaar van eind oktober tot begin november olijven geplukt, waarbij familie, en geburen elkaar helpen. Mijn zus en haar man helpen alle jaren mee en als wij in de buurt zijn steken we graag een handje toe.

Eerst worden netten rondom de olijfbomen gelegd. 

Eén persoon snoeit de olijfboom met een handzaag (man met witte T-shirt aan).

waardoor de takken op de netten terecht komen, waar de helpers en familie klaar staan om deze takken te ontdoen van olijven, dit gebeurt handmatig met een soort kam

 en halen steentjes en takjes zoveel mogelijk uit de netten.

waarna de olijven in grote zwarte emmers gedaan worden.

Op het einde van de dag worden de netten op een speciale manier opgeplooid 

Tijdens het plukken wordt er voor alle helpers ’s middags een warme maaltijd bereid.




en wanneer het donker wordt, worden de emmers met olijven nogmaals geschoond van takjes en steentjes door ze door een wanmolen te halen.

Vervolgens gaan de olijven naar de olijfoliepers.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten