Wonderen zijn de wereld nog niet uit.
In een vallei omgeven met wijngaarden en landbouwgrond zien we op 3 km van RIO MAIOR en op 30 km van de zee in het binnenland van Midden Portugal een zoutmijn, waar zout uit een ondergrondse bron wordt gewonnen.
Het
water, ongeveer zeven keer zouter dan zeewater komt uit een put, nadat het
ondergronds door een afzetting van steenzout is gegaan. Het zout wordt nog
steeds op ambachtelijke wijze gewonnen en opgeslagen zoals 8 eeuwen geleden.
De huidige waterput is volgens de traditie bij toeval ontdekt door een meisje dat enkele dieren hoedde en om haar dorst te lessen, probeerde te drinken uit een plas water die in het riet verscheen. De sterke zoute smaak was voor haar buitengewoon onaangenaam, en ze maakte daar commentaar op toen ze thuiskwam.
.jpg)
Overnachten:
Portugal te BAMBARRAL, rue da Antiga Passagem de Nivel N39.26523 W9.15213
OLIJVEN PLUKKEN MET FAMILIE EN VRIENDEN
In het dorp waar mijn zus verblijft wordt ieder jaar van eind oktober tot begin november olijven geplukt, waarbij familie, en geburen
elkaar helpen. Mijn zus en haar man helpen alle jaren mee en als wij in de
buurt zijn steken we graag een handje toe.
Eerst worden netten rondom
de olijfbomen gelegd.
waardoor
de takken op de netten terecht komen, waar de helpers en familie klaar staan om
deze takken te ontdoen van olijven, dit gebeurt handmatig met een soort kam
waarna de
olijven in grote zwarte emmers gedaan worden.
Op het einde van de dag worden de netten op een speciale manier opgeplooid
Tijdens het plukken wordt er voor alle helpers ’s middags een warme maaltijd bereid.
en
wanneer het donker wordt, worden de emmers met olijven nogmaals geschoond van
takjes en steentjes door ze door een wanmolen te halen.
Vervolgens gaan de olijven naar de olijfoliepers.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten